EPS-u kredit EBRD od 80 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je danas Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 80 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara" (RB). Projektom unapređenja životne sredine u RB "Kolubara" i lokalnim sredinama na području rada RB jesu obezbeđenje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada termoelektrana. Sredstva će biti upotrebljena za kupovinu sistema za upravljanje kvalitetom uglja i za izgradnju deponije, za nabavku BTO sistema za novi površinski kop "Polje C" i kupovinu odlagača za međuslojnu jalovinu za kop "Tamnava Zapadno polje". Ukupna vrednost tog projekta je oko 165 miliona evra. Ostatak potrebnog novca obezbediće se kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) i sredstvima EPS. RB "Kolubara", najveći ugljenokop u Srbiji, godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i obezbeđuje 75 odsto lignita za termoelektrane EPS. Iz "Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i "Morava", koje proizvode više od polovine struje potrebne Srbiji.

EPS-u kredit EBRD od 80 miliona evraEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je danas Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 80 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara" (RB), kazali su agenciji Beta u EPS-u.

Kako su kazali u EPS-u, projektom unapređenja životne sredine u RB "Kolubara" i lokalnim sredinama na području rada RB jesu obezbeđenje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada termoelektrana.

Sredstva će biti upotrebljena za kupovinu sistema za upravljanje kvalitetom uglja i za izgradnju deponije, za nabavku BTO sistema za novi površinski kop "Polje C" i kupovinu odlagača za međuslojnu jalovinu za kop "Tamnava Zapadno polje".

Prema ranijim informacijama EBRD, ukupna vrednost tog projekta je oko 165 miliona evra. Ostatak potrebnog novca obezbediće se kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) i sredstvima EPS.

RB "Kolubara", najveći ugljenokop u Srbiji, godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i obezbeđuje 75 odsto lignita za termoelektrane EPS. Iz "Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i "Morava", koje proizvode više od polovine struje potrebne Srbiji.

Grupa od tridesetak meštana Vreoca protestovala je u ponedeljak ispred predstavništva EBRD u Beogradu tražeći da banka ne odobri kredit EPS-u jer se, kako smatraju, krši zakon u postupku raseljenja zbog proširenja ugljanokopa u "Kolubari".

Elektroprivrede Srbije i EBRD su tada naveli da projekat koji će delom finansirati taj kreditor, nije povezan sa raseljenljem meštana Vreoca i izmeštanjem groblja zbog kojeg su protestovali meštani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik